“ Wahai Tuhanku! Ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku. Ilhamkan daku juga supaya tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai. Dan masukkan daku dengan rahmatMu ke dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh”

Sunday, January 2, 2011

Hari ini dalam Sejarah....=p

Assalam..
Bimilllah...
Tak sangka pejam celik, pejam celik, dah masuk tahun baru dah. How fast time flies kan? Umur pun makin meningkat. Haihhhh...

Eh, taknak cakap pasal umur lah. I'm Forever 23 kot. Haha...~~Alright alright. Enough crapping=p
Actually, entry today nak cakap pasal kek Coklat laa.huhu.. 
Hari ni saya buat kek coklat. Ni pertama kali saya buat... resepi dari internet kot. teringin nak cuba.. Alhamdulilah menjadi jugak sikit2..adalah rupa kek coklat tu..hihihi=p
Semalam semangat  ajak makcik gi beli bahan-bahan buat kek..So, gi beli habis la dalam 30hinggit lebih..hehe.. nak try punya pasal kan,muka habis comot dgn tepung tapi sanggup...=p

Bahan-bahan buat kek coklat ni saya senarai kat bawah, kalau korang teringin nak buat boleh follow resepi ni:)

* 250 gm mentega
* 1 1/2 cawan gula castor
* 2 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
* 1/2 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair
* 1/2 cawan air ais (air yang disejukkan)
* 1 camca teh esen vanila
* 3 biji telur ayam gred A atau 4 biji telur ayam gred B.
sedikit chocolate rice atau badam cincang.

Toping:

* 250 gm cooking chocolate
* 3 camca makan susu cair
* 2 camca makan susu pekat
* 1 camca makan margerin atau butter.


 
Ni lah rupanya mentega & gula castor.mix sekali.Pukul mentega bersama gula hingga kembang.


 
Setelah itu, Masukkan telur ayam sebiji-sebiji.


Setelah di gaulkan bersama, ini hasilnya, kemudian diselang seli dengan susu cair.
Jangan lupa,masukkan esen vanila.


 Serbuk koko yang telah di ayak(lupa lak nak gtau tepung dgn serbuk koko perlu diayak terlebih dahulu), kemudian dimasukkan kedalam adunan tadi.


Ini adalah hasil dimixkan kesemuanya tadi. Pakai mixer tau buakn pakai tangan.hehe=p

Oven mulai dipanaskan dengan...(suhu 1700 C)

Loyang dibersihkan juga disapu mentega untuk mengelakkan adunan melekat setelah siap dibakar nanti. Adunan tadi kemudianya dimasukkan kedalam loyang seterusnya dibakar di dalam oven.


Tadaaaa...hasil adunan tadi setelah siap dibakar=p
eh eh belom siap lagi ni...huhu..nexttt.....


Yang ni pulak cara membuat Toping.
1.Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.

 
  Jeng...Jeng..Jeng....
Inilah hasilnya kek coklat lembap made by me..hoho=pTabur dengan chocolate rice atau badam cincang (jika suka). Tapi semalam kat kedai xde chocolate rice so sy bantai pe yang ade jelah, hiris epal then tabur je..hihihi:p
SELAMAT MENCUBA YE KAWAN2!!=P

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...